Η δημοσίευση του φιλοσόφου Δημόκριτου στο Physics Letters

  

Πως ο Αβδηρίτης φιλόσοφος 2300 και πλέον χρόνια από τον θάνατό του κατόρθωσε να κάνει δημοσίευση σε ένα έγκυρο (με κριτές) περιοδικό σύγχρονης φυσικής; Και επιπλέον η δημοσίευσή του να γίνεται αναφορά σε πολλές εργασίες άλλων φυσικών; (όπως η παρακάτω)

Ο Δημόκριτος, ως γνωστόν, είναι ο προσωκρατικός φιλόσοφος που εκτός των άλλων πίστευε ότι η ύλη αποτελείται από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχει το κενό. Και για τον λόγο αυτό το πρώτο κέντρο ερευνών πυρηνικής φυσικής που ιδρύθηκε στην Ελλάδα πήρε το όνομά του από τον μεγάλο φιλόσοφο. Τώρα ονομάζεται Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) Δημόκριτος και πλέον έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια λειτουργίας. 
Η ιστορία του άρχισε όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δώρισε στο Δημόκριτο προς το τέλος της δεκαετίας του ’50 έναν επιταχυντή Van de Graff 400 keV.
Mια μικρή ομάδα ηλεκτρονικών και πυρηνικών φυσικών κατάφερε να στήσει τον μικρό επιταχυντή και να εκτελέσει με επιτυχία τα πρώτα πειράματα πυρηνικής φυσικής στην Ελλάδα. Ο επιταχυντής βαφτίστηκε «Γκόλφω» !

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν με την «Γκόλφω» οδήγησαν και στις πρώτες δημοσιεύσεις πυρηνικής φυσικής από την Ελλάδα.
Η πρώτη δημοσίευση [
Physics Letters 12 (1964) 233] είχε ως θέμα τις πρώτες τρεις διεγερμένες καταστάσεις του 6He και η τέταρτη κατά σειρά δημοσίευση που πραγματευόταν τις στάθμες του 5He περιείχε μια έκπληξη στα ονόματα των συγγραφέων. Την δημοσίευση συνυπέγραφε και ίδιος ο  Δημόκριτος ! …
«The first excited state of 5He «: P. A. Assimakopoulos, N. H Gangas, S. Kossionides, S. and N. R. C. Democritus
Όπως διηγείται ο Στάθης Κοσσιονίδης:
“…η διεύθυνση «Δημόκριτος» ήταν ακόμη τόσο λίγο γνωστή που οι εκδότες του περιοδικού πιθανώς σκέφτηκαν πως κάναμε λάθος και δεν γράψαμε and πριν το όνομα του τελευταίου συγγραφέα. Έτσι τώρα υπάρχει στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία και μία δημοσίευση του μεγάλου μας φιλοσόφου!…”
Το λάθος αυτό δεν διορθώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε και σήμερα στο διαδίκτυο το μοναδικό paper του Δημόκριτου σε περιοδικό σύγχρονης φυσικής


 
29/01/2012